Különleges ízek, ínycsiklandó gasztrokalandok
Sehol máshol nem lehet autentikusabb a magyar konyha, mint Debrecenben és a Hortobágyon, ahol az ételek minden alkalommal és tálalásban összetéveszthetetlenül egyediek, akár hagyományosan, bográcsból, egy fine dining étteremben, sietve egy street bisztróban vagy egy gasztronómiai fesztiválon kóstolják őket. Mindenek előtt étvágygerjesztőnek érdemes a Nagypiacon vagy a Biopiacon kezdeni.
Kihagyhatatlan helyi specialitások
A debreceni páros kolbász
Debrecen azon különleges városok egyike, melynek nevéhez íz is párosul. A debreceni kolbász annyira ízletes, hogy rögtön párban adják. Bár a világon sok helyen árulnak „Debrezinert”, az igazi, mely nem puha, nem kemény, nem száraz, nem zsíros, kellemesen lédús és roppanós, mégiscsak Debrecenben érhető el egyedül.
A debreceni páros kolbászt kínáló vendéglátóhelyek:
Étterem-ajánló
Barabás Étterem
Debrecen, Vár u. 11.
+36 52/502-231
www.barabasetterem.hu
Belga Étterem
Debrecen, Piac u. 29.
+36 52/536-373
www.belgaetterem.hu
Hortobágyi Csárda
Hortobágy, Petőfi tér 1.
+36/589-010
www.hortobagy.eu
Ikon Étterem
Debrecen, Piac u. 23.
+36 30/555 77 66
www.ikonrestaurant.hu
John Bull Pub Étterem
Debrecen, Péterfia u. 49.
+36 52/696-161
www.hotelobester.hu
Régi Posta Étterem
Debrecen, Széchenyi u. 6.
+36 52/325-325
www.regiposta.hu
A hortobágyi húsos palacsinta
Bármennyire is finom és hangzatos, eredendően mégsem a Hortobágyhoz köthető. A ma ismert változat receptjét ugyanis az 1958-as brüsszeli világkiállítás ihlette: puszta romantika palacsintatésztában, paprikás mártással.
A slambuc
Tradicionális pásztorétel, ahogy a Hortobágyon nevezik, öhön, mely pirított szalonnából, lebbencstésztából és krumpliból készül bográcsban. A hortobágyi elnevezése egy ifjú bojtárhoz fűződik, akitől a gazdája egyszer megkérdezte: „Ízlik-e az ilyen ítel?” A bojtár tele szájjal így válaszolt: „Öhön!”
A szürkemarha-gulyás
Hagyományos pusztai étel, mely a marhákat őrző pásztorokról kapta a nevét. A Hortobágyi Nagycsárdában az igazi, ahol megőrizve a régi hagyományokat, a Hortobágyon nevelkedett jószágokból készítik.
A debreceni töltött káposzta
Ahány táj, annyi féle töltött káposzta. A debreceni egészben savanyított káposztalevélből készül, melyet aprókáposztán tálalnak és végén debreceni páros kolbásszal koronáznak meg.
A debreceni mézeskalács
Debrecenben még a tányér is ehető, persze csak ha mézes. Az eredeti, kizárólag Debrecenben és ütőfával készült mézeskalács nem csak finom, de szép ajándék is.
Séfakadémia
Ha már megvan az íz-élmény és megfelelő alapanyagok sem hiányoznak, akkor a mikéntre is választ ad a Séfakadémia, ahol top séfek keze alatt sajátíthatóak el a magyar konyha fortélyai. A professzionális főzőiskolában a gyakorló háziasszonyok tovább fejleszthetik tudásukat, kezdő háziasszonyok elsajátíthatják az alapvető konyhatechnológiai fogásokat, gyerekek ismerkedhetnek az alapvető fűszerekkel és az egészséges táplálkozással, a gourmet-k pedig világkörüli utazást tehetnek.
Debrecen, Széchenyi u. 64.
+36 30/499-4372
www.sefakademia.hu