Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Debrecen / Programok / Szabadidő / Debrecen, a Tiszántúl Rómája

Debrecen, a Tiszántúl Rómája 2016

-

Debrecen, a Tiszántúl Rómája információk

Debrecen a honfoglalás előtt is lakott helynek számított, gyakran, mint az egyes népek közötti határterület városa. Ezért határvédelmi központként, és közlekedési csomópontként is szerepelt. A Magyar Királyság alatt Debrecen több falu összeolvadásából születhetett, és először 1235-ben említi név szerint egy egyházi okirat. Jelentős esemény volt, amikor a település mezővárosi jogállást kapott Nagy Lajos királytól 1361-ben. A privilégiumlevél kereskedelmi jogot ruházott a városra, ahol a helyi lakosság java iparos és állattenyésztő tevékenységet folytatott. 


A fejlődő város számára nehezebb időszakot jelentett a török kor, amikor is a város hol az Oszmán-, hol a Habsburg Birodalomnak, hol a szabad Magyarországnak kellett adót fizetnie. A városra a reformáció hatása tette a legnagyobb hatást. A 16. századra kizárólag protestánsok éltek Debrecenben. A város legnagyobb látványosságát, a református Nagytemplomot 1626-tól kezdte el Bethlen Gábor fejedelem építeni. 1693-ban I. Lipót Debrecent szabad királyi várossá emelte, ezáltal a városban újabb lendülethez jutott a katolicizmus. Ekkor épült meg a Szent Anna-székesegyház is. A város piaca újra fellendült, Európa-szerte keltek el Debrecen állatai, amelyeket a Hortobágyon tenyésztettek. Ezáltal vagyonossá vált a kereskedő- és iparos polgárság. Kulturális téren nagy hírnevet adott Debrecennek egyeteme, a Református Kollégium.
Fejlődésének lökést adott, hogy a szabadságharc idején Debrecen lett öt hónapra a magyar kormány székhelye. 1857-ben a várost vasút kötötte össze Pesttel, amit újabb beruházások követtek. A város hamarosan közlekedési és ipari csomóponttá vált, miközben több szakiskola létesült itt, mint a Gazdasági Felsőbb Iskola és a Földműves Iskola. 

Debrecent az I. világháború, a román megszállás, majd a békediktátum gazdaságilag megviselte. A húszas-harmincas években a városvezetőség a turizmus fejlesztésére tett lépéseket. Rendezték a Nagyerdő parkerdejét, számos  klinika, köztemető, uszoda is épült, illetve itt építették fel az ország első stadionját, majd befejeződött a helyi egyetem megépítése is. A Hortobágyot is, mint turisztikai látványosságot vonták be a fejlesztések sorába.
A II. világháború végére Debrecen szinten teljesen megsemmisült a bombázások és a harcok következtében. A szocialista időszakban a nagybirtokosok által lakott város településszerkezete megváltozott a tulajdonrendszer erőszakos átalakítása következtében. Az 1950-es évektől megkezdődött a város nagyarányú iparosítása. A fő iparágat a gyógyszergyártás és a gépgyártás jelentette, s ezek a rendszerváltás után is megmaradtak.

Azóta Debrecen nemcsak egyik központja a modern beruházásoknak, de sportcentrumainak köszönhetően olyan világbajnokságok központja is, mint a 2005-ben a tornász-, a jégkorong-világbajnokság, és a hőlégballon Európa-bajnokság.


Szerző: Berkes Márton


Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Szabadidő,

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Okt 09

Oldtimer Show
A kialakult járványveszély miatt a 2020-as Oldtimer Show megrendezését két hónappal odé......
Budapest

Okt 22

Csabai Kolbászfesztivál
Az idei évben immáron 24. alkalommal kerül megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál, amely......
Békéscsaba

Szep 22

Budapesti hajós vacsora
Budapesti hajós vacsora 3-órás sétahajózással, 4-fogásos menüsorral és választható
Budapest

Fizetett hirdetés

MegosztomProgram, esemény kereső Debrecen

Partnereink
Facebook