Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Debrecen / Programok / Szabadidő / Debrecen, a Tiszántúl Rómája

Debrecen, a Tiszántúl Rómája 2016

-

Debrecen, a Tiszántúl Rómája információk

Debrecen a honfoglalás előtt is lakott helynek számított, gyakran, mint az egyes népek közötti határterület városa. Ezért határvédelmi központként, és közlekedési csomópontként is szerepelt. A Magyar Királyság alatt Debrecen több falu összeolvadásából születhetett, és először 1235-ben említi név szerint egy egyházi okirat. Jelentős esemény volt, amikor a település mezővárosi jogállást kapott Nagy Lajos királytól 1361-ben. A privilégiumlevél kereskedelmi jogot ruházott a városra, ahol a helyi lakosság java iparos és állattenyésztő tevékenységet folytatott. 


A fejlődő város számára nehezebb időszakot jelentett a török kor, amikor is a város hol az Oszmán-, hol a Habsburg Birodalomnak, hol a szabad Magyarországnak kellett adót fizetnie. A városra a reformáció hatása tette a legnagyobb hatást. A 16. századra kizárólag protestánsok éltek Debrecenben. A város legnagyobb látványosságát, a református Nagytemplomot 1626-tól kezdte el Bethlen Gábor fejedelem építeni. 1693-ban I. Lipót Debrecent szabad királyi várossá emelte, ezáltal a városban újabb lendülethez jutott a katolicizmus. Ekkor épült meg a Szent Anna-székesegyház is. A város piaca újra fellendült, Európa-szerte keltek el Debrecen állatai, amelyeket a Hortobágyon tenyésztettek. Ezáltal vagyonossá vált a kereskedő- és iparos polgárság. Kulturális téren nagy hírnevet adott Debrecennek egyeteme, a Református Kollégium.
Fejlődésének lökést adott, hogy a szabadságharc idején Debrecen lett öt hónapra a magyar kormány székhelye. 1857-ben a várost vasút kötötte össze Pesttel, amit újabb beruházások követtek. A város hamarosan közlekedési és ipari csomóponttá vált, miközben több szakiskola létesült itt, mint a Gazdasági Felsőbb Iskola és a Földműves Iskola. 

Debrecent az I. világháború, a román megszállás, majd a békediktátum gazdaságilag megviselte. A húszas-harmincas években a városvezetőség a turizmus fejlesztésére tett lépéseket. Rendezték a Nagyerdő parkerdejét, számos  klinika, köztemető, uszoda is épült, illetve itt építették fel az ország első stadionját, majd befejeződött a helyi egyetem megépítése is. A Hortobágyot is, mint turisztikai látványosságot vonták be a fejlesztések sorába.
A II. világháború végére Debrecen szinten teljesen megsemmisült a bombázások és a harcok következtében. A szocialista időszakban a nagybirtokosok által lakott város településszerkezete megváltozott a tulajdonrendszer erőszakos átalakítása következtében. Az 1950-es évektől megkezdődött a város nagyarányú iparosítása. A fő iparágat a gyógyszergyártás és a gépgyártás jelentette, s ezek a rendszerváltás után is megmaradtak.

Azóta Debrecen nemcsak egyik központja a modern beruházásoknak, de sportcentrumainak köszönhetően olyan világbajnokságok központja is, mint a 2005-ben a tornász-, a jégkorong-világbajnokság, és a hőlégballon Európa-bajnokság.


Szerző: Berkes Márton


Fizetett hirdetés

Még több Program, esemény Debrecenben

Bihar kutatás konferencia

A Bihari Múzeum és a Bihari Múzeumért Alapítvány nevében sok szeretettel meghívom Önt a 2019. j...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Szabadidő,

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jan 22

Tréning Stúdió Kft.
Több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező Tréning Stúdió olyan színvonalas, a munkaer
Székesfehérvár

Jan 22

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Jan 23

Bihar kutatás konferencia
A Bihari Múzeum és a Bihari Múzeumért Alapítvány nevében sok szeretettel meghívom Önt a 2019. j...
Hajdúszoboszló

Fizetett hirdetés

MegosztomProgram, esemény kereső Debrecen

Partnereink
Facebook