Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Debrecen / Blog / Turisztika / Történelmi Belváros

Történelmi Belváros

Történelmi Belváros információk

A cívisváros utcái, a különböző stílusokban megálmodott épületek hangulata kellemes atmoszférát teremt. A történelmi belváros a Nagyállomás, azaz vasútállomás, és a város főterén álló impozáns Református Nagytemplom között húzódik, magába foglalva a múzeumi negyedet is.
 
Történelmi belváros – Piac utca
 
A Debreceni Református Nagytemplom
Az ország egyik legnagyobb református temploma, melyet történelme tett igazán híressé: 1849. április 14-én Kossuth Lajos itt olvasta fel a Függetlenségi Nyilatkozatot. Kossuth ekkor használt széke a Nagytemplom féltve őrzött ereklyéje. A templom többször épült újjá, jelenlegi formáját az 1802-es tűzvészt követően kapta, klasszicista stílusban. A templom tornyaiból és a timpanon mögötti acélhídról csodálatos látvány nyílik a városra. Útban felfelé megtekinthető a 46 mázsás Rákóczi-harang. Az egyházi eseményeken túl a templomban egyháztörténeti kiállítások, orgonakoncertek és zenei rendezvények várják a látogatókat. 2013 óta nemzeti emlékhely.
Debrecen, Piac u. 4-6.
+36 52/614-160
www.nagytemplom.hu

 
A Kossuth tér
Debrecen főtere. Itt található a Kossuth Lajos emlékére emelt szoborkompozíció, a 180 000 darab velencei üvegmozaik-darabból kirakott városcímer, a Millenniumi szökőkút és a szecessziós stílusban épült Aranybika Szálló. A tér tavasztól őszig számos rendezvénynek ad otthont. Itt rendezik többek között a város számos gasztronómiai fesztiválját, itt zajlik augusztusban a Debreceni Virágkarnevál, és advent idején itt állítják fel a város karácsonyfáját.
A Debrecen címerében szereplő főnixmadár a mindig megújuló várost szimbolizálja. A jelkép számos helyen visszaköszön, így a Kossuth téren látható városcímerben, a Millenniumi szökőkút díszítésében, és a villamosokon.
 
Debrecen főutcáján az 1600-as évektől két évszázadon át egy 650 méter hosszú, 6-7 méter széles fahíd tette lehető a közlekedést. Az egykori „Sár-híd” Aranybika Szálló előtt látható maradványa egyedülálló régészeti emlék.
 
 
 A Régi Városháza
Debrecen egyik legjellegzetesebb építészeti emléke a klasszicista stílusban épült Régi Városháza. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején fontos szerepet játszott a város, így a városháza is. Itt volt a Honvédelmi Bizottmány hivatala, és a „titkos levéltárában” őrizték a magyar Szent Koronát. Ma Debrecen önkormányzata és a polgármesteri hivatal működik benne.
Debrecen, Piac u. 20.
 

A Református Kistemplom
Az eredetileg imaházként szolgáló fatemplom helyén 1726-ban épült fel a Református Kistemplom, mely végleges formáját 1876-ban kapta. A templom tornyát eredetileg hagymasisak díszítette, melyet 1907-ben egy szélvihar ledöntött. Nem építették vissza, hanem bástyás párkányzatot alakítottak ki. Azóta nevezik a helyiek Csonkatemplomnak.
Debrecen, Révész tér 2.
 
A Megyeháza
Debrecen legszebb szecessziós épülete, melynek helyén sokáig a város első vendégfogadója, a Fehérló Szálló állt.
Debrecen, Piac u. 54.
 
A Szent Anna Székesegyház
A barokk és copf-stílusú eredeti plébániatemplomot 1993-ban II. János Pál pápa emelte székesegyházi rangra. 2011-től a templomban látható a torinói lepel hiteles másolata.
Debrecen, Szent Anna u. 15.
A Szent Anna utcából nyíló Batthyány utcán található a pécsi lakatfal párjaként állított kulcsos kapu, melyen az arra járók elhelyezhetik múlhatatlan szerelmüket szimbolizáló kulcsaikat.
 
A Tímárház – Kézművesek Háza
A gazdag ipartörténeti múlttal rendelkező Debrecen egyetlen, eredeti helyszínen megőrzött emléke, ahol az állandó tímártörténeti kiállítás mellett időszaki kiállítások, látványműhelyek és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket.
Debrecen, Nagy Gál István u. 6.
+36 52/321-260
www.debrecenimuvkozpont.hu

 
A Csokonai Nemzeti Színház
Az ország egyik legszínvonalasabb vidéki színházi társulatának otthont adó kőszínház 1865-ben nyitotta meg kapuit. Olyan színésznagyságok játszottak itt egykor, mint Blaha Lujza, Honthy Hanna, Latabár Kálmán, Soós Imre, Latinovits Zoltán és Hofi Géza.
Debrecen, Kossuth u. 10.
+36 52/413-565

www.csokonaiszinhaz.hu
 
Debrecenben a kisebbeket is igazi színházi élmények várják a Kálvin téri Vojtina Bábszínházban. www.vojtinababszinhaz.hu
 
 
A Zsinagógák
A Debreceni Zsidó Hitközség Magyarország legnagyobb vidéki zsidó közössége. A debreceni ortodox közösség zsinagógája 1894-ben épült fel a Pásti utcában. A zsinagóga jelenleg nemcsak szakrális tér, hanem turisztikai látványosság is, valamint kiállítások, konferenciák, koncertek színhelye. Udvarán avatták fel a Holocaust-emlékhelyet a vészkorszak debreceni áldozatainak emlékére. A komplexumban található az 1910-ben épült imaház, valamint annak pincéjében a régi mikve (virtuális fürdő), ahol kóser borozó és kiállítóterem kapott helyet. Az 1980-as évek végéig rendeltetésszerűen használt vágoda ma mint kiállítótér és pihenőhelyiség funkcionál. 1909-ben épült fel a másik, Kápolnási utcai zsinagóga a zsidó gimnáziummal (ma Ifjúsági Ház) közös telken. A hitközség székházában található zarándokszálláson többek között a Debrecen-Nagykálló zarándokutat felfedező látogatók is megszállhatnak.
Debrecen, Pásti u. 4.
Debrecen, Kápolnási u. 1.
+36 52/415-861

www.dzsh.hu
 
Debrecen hivatásos zenekara, a több mint 90 éves Kodály Filharmónia és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara egész évben színvonalas hangversenyekkel várja a komolyzene rajongóit www.kodalyfilharmonia.hu, www.zene.unideb.hu
 
A Debreceni Egyetem főépülete
Az ország öt kutatóegyetemének egyike, mely 2012-ben ünnepelte fennállásának századik évfordulóját. Az eklektikus-neobarokk stílusú impozáns főépület üvegtetős díszudvarát árkádos folyosórendszer futja körül, melynek falán a leghíresebb professzorok és diákok neve olvasható. Az épület előtt tágas, francia stílusú park található, melynek szökőkútjában a hagyomány szerint minden végzős diák megmártózik.
Debrecen, Egyetem tér 1.
+36 52/512-900
www.unideb.hu

 
A Debreceni Nyári Egyetem nyelvi kurzusain és szakmai programjain magyar és külföldi hallgatók ismerkedhetnek áthatóbban a magyar nyelvvel és kultúrával. www.nyariegyetem.hu
 
             
A Debreceni Egyetem Botanikus Kertje
A Református Kollégium botanikai oktatását szolgáló Füvészkert megszűnése után 1928-ban alapították az egyetemi botanikus kertet a Debreceni Egyetem főépülete mögött, ahol közel 6000 növényfajt tartanak nyilván. Messze földön híres a kert kaktusz- és pozsgásgyűjteménye, mely mintegy 1300 kaktusz- és 1000 egyéb pozsgás fajával Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobbika.
Debrecen, Egyetem tér 1.
+36 52/512-900/22421
www.botkert.unideb.hu
 


Fizetett hirdetés

Még több Blog Debrecenben

Programhelyszínek gyerekkel, családdal

Debrecen és környéke számtalan érdekes látnivalót, izgalmas élményt kínál, így felfedezésére mi...

Debrecen Belvárosi utcák, terek

A Piac utcából jobbra és balra nyíló belvárosi utcák és terek helytörténeti titkokat, érdekessé...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Turisztika,

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Okt 01

CLASSIC BEAT CLUB
CLASSIC BEAT CLUB 2022. október 01-én, szombaton 18:00-22:00 a Fővárosi Művelődési Házban ........
Budapest

Szep 25

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Szep 25

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Debrecen

    

Partnereink
Facebook